جمعیت اسلامی افغانستان، Jamiat-e-Islami Afghanistan
جمعیت اسلامی

زندگی نامۀ رئیس حزب

زندگی‌نامۀ صلاح‌الدین ربانی رییس حزب جمعیت اسلامی افغانستان
محترم صلاح الدین ربانی پسر ارشد شهید پروفیسور برهان الدین ربانی رحمتُ الله علیه در ۱۵ ثور، ۱۳۵۰ خورشیدی در شهر کابل دیده به جهان گشود. او کودکی بیش نبود که پدرش به اثر فشارهای رژیم استبدادی داوودخان مجبور شد به کشور پاکستان هجرت کند.

صلاح الدین ربانی مکتب را در کشور پاکستان به اتمام رسانیده و درعین حال شاهد عینی مشکلات مهاجران افغان درآن کشور بوده است. او پس از فراغت از دوره ثانوی (مکتب) تحصیلات عالی‌اش را در سطح لیسانس در رشتۀ بازاریابی و مدیریت، در دانشگاۀ «‍پترولیم و معادن ملک فهد» در کشور عربستان سعودی تکمیل و درسال (۱۳۷۴هـ.ش، ۱۹۹۵م) ازاین دانشگاه سند لیسانس دریافت کرد.
ربانی پس از فراغت از دوره لیسانس، نخستین کار خود را در شرکت نفتِ کشور عربستان سعودی در بخش «محاسبات مالی» آن شرکت آغاز و به دنبال آن ازسال ۱۳۷۵ الی ۱۳۷۷ خورشیدی، در بخش سکتور خصوصی در کشور امارات متحده عربی فعال بوده است.
صلاح الدین ربانی در سال (۱۳۷۸هـ.خ، ۱۹۹۹م)، برای گرفتن مدرک ماستری خود به بریتانیا رفت و در سال (۱۳۷۹هـ.خ، ۲۰۰۰م) از دانشگاۀ کنگستون آن کشور در رشتۀ «مدیریت و تجارت» سند فراغت گرفت. وی در سال ۱۳۸۱ خورشیدی فعالیت‌های دیپلوماتیک خود را در چهارچوب وزارت امور خارجه آغازکرد و تا سال ۱۳۸۵ خورشیدی، به‌ عنوان مستشار سیاسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل در نیویارک فعالیت داشت. او در کنار این فعالیت، در کمیتۀ اول امنیت جهانی و خلع سِلاحِ سازمان ملل متحد- که یکی از کمیته‌های مهم این سازمان است- به نمایندگی از افغانستان عضویت داشت. درسال (۱۳۸۵هـ.خ، ۲۰۰۶م) از سمتش در وزارت خارجه استعفا کرد و برای ماستری دومش در دانشگاۀ کولمبیای ایالات متحدۀ امریکا در رشته «روابط بین الملل» نام‌نویسی کرد. صلاح‌الدین ربانی پس از تکمیل دومین ماستری‌اش، در سال ( ۱۳۸۷هـ.خ، ۲۰۰۸م) به کشور برگشت و در بخش سیاسی حزب جمعیت اسلامی افغانستان به‌عنوان مشاور امور سیاسی شهید استاد برهان الدین ربانی (رحمه الله علیه) رهبر جهاد و مقاومتِ مردم افغانستان، فعال بود. به دنبال آن درسال ۱۳۸۹خورشیدی، به‌عنوان سفیر جمهوری اسلامی افغانستان درکشور جمهوری ترکیه برگزیده شد و تا پایان برجِ سنبلۀ سال ۱۳۹۰ خورشیدی، دراین سمت ایفای وظیفه کرد.
صلاح الدین ربانی دو هفته بعد ازشهادت پروفیسور برهان الدین ربانی، در (۲۹ سنبله ۱۳۹۰ هـ.خ، ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۱م) ازسوی شورای رهبری جمعیت اسلامی بعنوان رئیس (موقت) جمعیت اسلامی انتخاب شد و سپس توسط مجمع ۵۰۰ نفری اعضای ارشد جمعیت اسلامی به عنوان رئیس جمعیت اسلامی برگزیده شد. همچنان پس از مدتی، در ۲۶ حمل سال ۱۳۹۱ خورشیدی، اعضای شورای عالی صلح نیز صلاح الدین ربانی را به اتفاق آرا به ‌عنوان رییس جدید این شورا و جانشین شهید پروفیسور برهان الدین ربانی برگزیدند و حامد کرزی رئیس جمهور وقت کشور آن را به طور رسمی اعلام کرد.
صلاح‌الدین ربانی درسال ( ۲۰۱۴م) ، بزرگ‌ترین ایتلاف سیاسی را در محور جمعیت ایجاد کرد که در نتیجه، تکت انتخاباتی اصلاحات و همگرایی با نامزدی داکترعبدالله عبدالله از سوی جمعیت شکل گرفت. ربانی پس ازبحرانی‌شدن انتخابات ۲۰۱۴م، و شکل‌گرفتن حکومت توافقی، در۸ دلو ۱۳۹۳خورشیدی، از سوی مجلس نمایندگان همچون وزیر امورخارجۀ کشور برگزیده شد و به تاریخ ۲۳ اکتوبر ۲۰۱۹ م، به دلیل « تخریب و دورزدن نهادهای دولتی» به وسیلۀ ارگ، از سمت وزارت امور خارجه استعفا کرد.
درین مدت بنابر مطرح شدن ملاحظات امنیتى از جانب برخى از اعضاى مطرح جمعیت إسلامى؛ کنگره این حزب برگزار نشد و منحیث یک طرح بدیل، شوراى رهبرى به شصت و چهار نفر افزایش یافت و ریاست آقای ربانی بار دیگر تسجیل گردید.
در سال ۱۳۹۸ درحالی‌که چهره‌های برجسته‌ی هم‌حزبی‌اش، به تکت‌های انتخاباتی دیگر پیوستند، در واپسین ساعت‌های زمان نام‌نویسی نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، ایتلاف دیگری را به‌محور جمعیت اسلامی بسیج کرد. پس از بروز تقلب‌ گسترده درانتخابات ریاست جمهوری و بحرانی‌شدن انتخابات، ربانی نتایج انتخابات را نپذیرفت و خواستار لغو نتیجۀ انتخابات شد و درحکومت برامده از جعل و تقلب اشتراک نکرد.